Pride-liputus ei yksin riitä (HäSa 5.7)

Alla oleva mielipidekirjoitukseni julkaistiin Hämeen Sanomissa tänään 5.7! Kirjoituksessa vaadin Hämeenlinnan kaupungilta käytännön toimia yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien eteen.

Pride-liputus ei yksin riitä

Sateenkaariliput liehuivat Hämeenlinnassa ihmisoikeuksien puolesta. Pride-sateenkaariliputus on näkyvä ja tärkeä tuenosoitus sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen yhtäläisille oikeuksille. 

Pelkkä liputus ei kuitenkaan riitä. Hämeenlinnan on myös aktiivisesti toimittava yhdenvertaisemman kaupungin ja yhteiskunnan puolesta. Hämeenlinnalla on vielä paljon työtä tehtävänä tasa-arvon eteen.

Pride-liputuksen lisäksi sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuus on huomioitava kaupungin käytännön toiminnassa ja taloudessa. Esimerkiksi julkisissa tiloissa, kuten kouluissa ja liikuntapaikoissa pitää olla tarjolla myös sukupuolittamattomat wc- ja pukeutumistilat, nykyisten vaihtoehtojen lisäksi. Näin tarjottaisiin jokaiselle turvallinen ja itselle sopiva vaihtoehto, torjuttaisiin syrjintää ja lisättäisiin julkisten tilojen saavutettavuutta. Tämä vaatimus tulee huomioida uudisrakentamisen ja peruskorjausten yhteydessä.

Erityisen tärkeää yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta huolehtiminen on kouluissa ja terveydenhuollon palveluissa. Kaikille kaupungin sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan työntekijöille olisi hyvä järjestää palkallista yhdenvertaisuuskoulutusta, jossa käytäisiin läpi myös sukupuolten ja seksuaalisuuden moninaisuutta, itsemääräämisoikeuden merkitystä ja syrjimättömyysperiaatetta. Yhdenvertaisuutta edistetään koulussa ja terveydenhuollossa monin tavoin jo nyt, mutta tämänkaltainen laaja koulutus olisi hyvä ja tärkeä lisä muuhun tasa-arvotoimintaan.

Uudistusten valmistelussa ja päätöksenteossa on erittäin tärkeää kuulla niitä ryhmiä, joita päätökset koskevat. Sateenkaari-ihmisten osallisuutta pitää vahvistaa. Etenkin nuorten näkemyksiä yhdenvertaisuudesta on kuultava esimerkiksi nuorisotyön järjestämää toimintaa suunniteltaessa.

Tasa-arvo edellyttää tekoja.

Aapo Reima

Uusi kaupunginvaltuutettu (vas.)

Hämeenlinna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *