Asiakasmaksuihin kohtuullisuutta, ei ulosottoa

Yle uutisoi tänään sosiaali- ja terveydenhuollon maksujen aiheuttamista maksuvaikeuksista ja toimeentulo-ongelmista. 85 000 suomalaisen sote-maksut ovat ulosotossa. Julkisen terveydenhuollon asiakasmaksuista johtuva ulosottokierre on yleinen ja vakava ongelma.

Kolmasosa eläkeläisistä saa eläkettä alle 1250 euroa kuussa, ja siitä pitäisi maksaa vuokra, ruoka, lääkkeet ja muut menot. Nykyisellään moni pienituloinen eläkeläinen joutuukin tekemään valintoja ruoan, lääkkeiden ja terveydenhuollon välillä. Moni joutuu vähentämään aterioitaan tai jättämään lääkkeet ottamatta talousvaikeuksien takia.

Kunnilla on asiasta iso vastuu. Asiakasmaksulaki vaatii, että maksut jätetään perimättä, jos jos ne vaarantavat ihmisen toimeentulon. Silti kunnat yleensä laittavat maksut ulosottoon yksityisen perintäbisneksen kautta. Tällainen toiminta liikkuu lain rajamailla, ja siitä hyötyvät vain perintäfirmat.

Laki tarjoaa mahdollisuuden hakea vapautusta asiakasmaksuista, mutta prosessi on vaikea eikä monella riitä siihen voimavaroja. Kunnan tulisikin myöntää maksuvapaus automaattisesti, jos riskinä on asiakkaan toimeentulon vakava vaarantuminen.

Hallituksen uudistusten myötä terveyskeskusten hoitajakäynnit ovat heinäkuusta lähtien ilmaisia. Uudistus parantaa tilannetta, mutta ei korjaa perusongelmaa. Kuntatason päättäjillä on iso vastuu asian korjaamiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *