Anonyymi rekrytointi Hämeenlinnaan (HäSa 12.4)

Tänään 12.4 Hämeen Sanomissa julkaistiin mielipidekirjoitukseni anonyymin rekrytoinnin käyttöönottamiseksi Hämeenlinnassa. Kirjoitus on kokonaisuudessaan alla:

Anonyymi rekrytointi Hämeenlinnaan

Hämeenlinnan kaupungin tulee ottaa käyttöön anonyymi rekrytointi. Se ehkäisisi syrjintää työnhakutilanteissa ja takaisi jokaiselle yhdenvertaisen mahdollisuuden päästä työhaastatteluun. Anonyymissa rekrytoinnissa hakijan nimi, sukupuoli, syntymäaika ja äidinkieli eivät tule työnantajan tietoon ennen haastatteluvaihetta. Tällä varmistetaan, että huomio kiinnittyy hakijan ammatilliseen osaamiseen, eikä työhön liittymättömiin seikkoihin.

Anonyymille rekrytoinnille on tarvetta, koska syrjintä on yleistä työnhakutilanteissa. Esimerkiksi Helsingin yliopiston tutkijan Akhlaq Ahmadin toteuttaman kattavan tutkimuksen mukaan nimen perusteella syrjintä on erittäin yleistä suomalaisilla työmarkkinoilla.

Suomenkielisen nimen avulla pääsee jopa lähes neljä kertaa helpommin työhaastatteluun kuin ulkomaalaisella nimellä, vaikka hakijoiden ammattipätevyys ja kielitaito olisivat täysin identtiset. Anonyymi rekrytointi parantaisi tilannetta, koska se haastaisi työhönottajien piileviä ennakkoluuloja. Lisäksi anonyymi rekrytointi edistäisi myös sukupuolten tasa-arvoa, ja ehkäisisi ikäsyrjintää.

Janakkalassa käynnistyi viime vuoden loppupuolella kokeilu anonyymista rekrytoinnista. Vuoden mittaisen kokeilun jälkeen mallista voidaan tehdä pysyvä. Lisäksi anonyymi rekrytointi on jo käytössä esimerkiksi Helsingissä, Rovaniemellä ja Vaasassa, ja siitä on saatu erittäin hyviä kokemuksia sekä työnantajan että työnhakijoiden taholta. Hämeenlinnassakin tulisi käynnistää laaja kokeilu anonyymistä rekrytoinnista.

Aapo Reima, kuntavaaliehdokas (vas)

4 vastausta artikkeliin “Anonyymi rekrytointi Hämeenlinnaan (HäSa 12.4)”

 1. Loistava idea! Menettelytapa voitaisin ottaa yleisesti käyttöön näin kaikki hakijat olisivat samalla viivalla. Näin varmistettaisiin että Työnantaja löytäisi parhaan mahdollisen työntekijän. Mietin vain mitä tapahtuu kun tulee työhaastatteluvaihe alkaako sitten syrjintä?

  1. Aiheellinen kysymys. Työhaastatteluun asti anonyymiutta ei ole mahdollista saada, koska työhaastattelussa työhönottaja aina kuitenkin tapaa haastateltavan.

   Työhaastattelussa syrjintä ei kuitenkaan ole yhtä yleistä kuin hakemuksia käsiteltäessä, koska työhönottajan mahdolliset piilevät ennakkoluulot eivät vaikuta enää yhtä paljon.

   Anonyymi rekrytointi ei korjaa työsyrjintää kokonaan, mutta on yksi toimiva keino sen vähentämiseksi.

 2. Hyvä, että asiasta keskustellaan. Jotta anonyymi rekrytointi voisi onnistua syrjintää estävästi, tulee sen avulla voida karsi kaikki ne seikat, jotka nyt aiheuttavat syrjintää. Ihmisen etnisen ja muun taustan lisäksi esimerkiksi ikä aiheuttaa syrjintää sekä jossain elämänvaiheessa ollut sairaus, jos viranhaussa on ollut nimikirjanote ja siinä merkintä sairauslomasta.

  1. Jep, olen samaa mieltä. Anonyymi rekrytoinnin tulee olla anonyymia myös iän suhteen. Lisäksi hyvä huomio sairauksista, myöskään aiempien sairaslomien ei pitäisi tulla työnantajan tietoon. Siinä tulee jo yksityisyydensuojakin peliin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *