Ulkoistamisen vaara – Janakkalan ja Hattulan tapaus

Hämeen Sanomat uutisoi Janakkalalle ja Hattulalle ateriapalveluita tuottavan Vanajan Juhlapalvelut Oy:n konkurssista ja sen seurauksista. Tapaus on malliesimerkki kokonaisen palvelun ulkoistamiseen liittyvistä vaaroista. Hattula ja Janakkala eivät pysty tarjoamaan kotiateriapalveluidensa asiakkaille kunnollista ruokaa, koska palvelut tuottanut yritys meni konkurssiin.

Tällä kertaa asia ratkesi tarjoamalla asiakkaille kylmiä eineksiä kunnes uusi palveluntuottaja löydetään, mutta mitä jos kyseessä olisikin ollut vaikkapa katujen auraus tai elintärkeä sote-alan palvelu? Palvelut olisi nopeasti sekaisin, jos ja kun kaupunki ei heti pystyisi tarjoamaan korvaavaa palvelua. Siksi julkiset palvelut ovat myös huoltovarmuuden kannalta luotettavampia kuin yksityiset. Pahimmassa tapauksessa yksityistämisen hintana voi siis olla jonkun henki ja terveys.

Äkillinen konkurssi tai sopimuksen purkaminen voisi Hämeenlinnassa syöstä esimerkiksi lastensuojelun sijaishuollon kaaokseen, koska palvelu on täysin ulkoistettu.

Sote-uudistus parantaa tilannetta jonkin verran, koska hyvinvointialueet eivät voi tehdä sote-alan kokonaisulkoistuksia. Näin pyritään turvaamaan peruspalveluiden osaaminen myös julkisella puolella, esimerkiksi tälläisten äkillisten konkurssitilanteiden varalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *