Antirasistinen Suomi ja Hämeenlinna

Tänään vietetään Yhdistyneiden Kansakuntien julistamaa rasismin vastaista päivää. Suomi ei ole vapaa rasismista ja rakenteellisesta syrjinnästä. Esimerkiksi ulkomaalainen nimi vaikeuttaa merkittävästi mahdollisuuksia päästä työhaastatteluun, vaikka hakijan ammattipätevyys olisi kunnossa. Suomi olikin EU-maiden keskinäisessä vertailussa kaikkein rasistisin maa. Vertailun mukaan 63% Suomessa asuvista tummaihoisista henkilöistä on kokenut rasistista häirintää viimeisen viiden vuoden aikana.

Rakenteellista rasismia on muun muassa työelämässä, koulutuksessa ja julkisissa palveluissa. Rasismi on yhteiskunnallinen ongelma, johon tulee jokaisen henkilökohtaisen vastuun lisäksi puuttua myös valtion ja kuntien tasolla.

Keinoja puuttua rakenteelliseen rasismiin kunnissa:

1. Anonyymi rekrytointi
Hämeenlinnan on otettava käyttöön anonyymi rekrytointi. Se ehkäisisi syrjintää työnhakutilanteissa ja takaisi jokaiselle yhdenvertaisen mahdollisuuden päästä työhaastatteluun. Anonyymissa rekrytoinnissa hakijan työnhaun kannalta epäoleelliset tiedot eli nimi, sukupuoli, syntymäaika tai äidinkieli ei tule työnantajan tietoon ennen haastatteluvaihetta.

Anonyymi rekrytointi on käytössä esimerkiksi Helsingissä ja Vaasassa. Lisäksi muun muassa Janakkalassa käynnistyi viime vuonna aiheesta kokeilu. Hämeenlinnan tulisi ottaa mallia naapuristaan ja ottaa käyttöön anonyymi rekrytointi työnhakijoiden yhdenvertaisuuden turvaamiseksi.

2. Antirasistista koulutusta kaupungin henkilöstölle
Etenkin koulujen, terveydenhuollon ja nuorisotoimen henkilöstölle tulee järjestää laajaa koulutusta rasismin tunnistamiseksi ja siihen puuttumiseksi. Koulutukseen osallistumisen tulee olla osa työnkuvaa. Esimerkiksi Helsingissä opetushenkilöstölle on järjestetty laajaa antirasistista koulutusta.

3. Palkka-avoimuus
Julkisen hallinnon, kuten kaupungin, palkat ovat jo nyt julkisia. Palkka-avoimuus varmistaa, että samasta työstä maksetaan sama palkka riippumatta esim. sukupuolesta tai ihonväristä. Palkka-avoimuutta on edellytettävä myös kaupungin konserniyhtiöiltä sekä yksityisiltä yhteistyötoimijoilta.

4. Hallituksen rasismin ja syrjinnän vastaisen toimintaohjelman toteuttaminen
Nykyinen vasemmistohallitus on sitoutunut muodostamaan ja toteuttamaan rasismin ja syrjinnän vastaisen toimintaohjelman. Toimintaohjelman toteuttamiseen on sitouduttava myös Hämeenlinnassa ja muissa kunnissa.

5. Asuinalueiden eriytymisen torjuminen
Asuinalueiden eriytymistä asukkaiden taustan tai tulotason mukaan on ehkäistävä. Tärkeää on rakentaa kohtuuhintaista vuokra-asumista myös ns. kalliimmille alueille, kuten rakenteilla olevaan Asemanrantaan. Lisäksi Hämeenlinnan Vasemmisto ehdottaa Hämeenlinnan lähiöiden elinvoiman turvaamista erityisillä lähiöprojekteilla, joilla parannetaan alueiden asukastyytyväisyyttä, palvelutasoa, lähiluonnon saavutettavuutta sekä esimerkiksi julkisen liikenteen yhteyksiä. Kohtuuhintainen ja viihtyisä asuminen hyödyttää kaikkia hämeenlinnalaisia.

6. Uusille valtuutetuille koulutusta rasismin ilmenemisestä ja torjumisesta kunnissa
Päätöksentekijöillä tulee olla tietoa rakenteellisesta rasismista, jotta sitä voidaan tehokkaasti torjua. Valtuutetuille järjestettävä koulutus tukee yhdenvertaisuuden edistämistä kunnan toiminnassa.

3 vastausta artikkeliin “Antirasistinen Suomi ja Hämeenlinna”

  1. Itse Hämeenlinnassa asuneena 1998-2000, kokenut jätävää rasismia silloisessa Instrumentariumin työpaikassa, jossa vanhahko Ritva piti huolen että kärsin joka alueella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *